tirsdag den 19. april 2011

Man høster som man sår

Der findes et ordsprog som hedder, at "man høster som man sår". Som man nok kan regne ud, så forholder det sig sådan, at hvis en landmand - eller for den sags skyld, en hvilken som helst anden mand - er flittig med at så sin jord, så vil der også være meget at høste, når høsttiden kommer. Hvis man derimod ikke har sået særlig meget, så vil der jo så heller ikke være særlig meget at høste.

Ordsproget, man høster som man sår, har dog ikke noget at gøre med hverken at så eller høste afgrøder. Det skal snarere forstås i overført betydning. Hvis en person er flittig med at arbejde for at forbedre sine egne muligheder for fremtiden, så vil vedkommende som regel også gå gode tider i møde sidenhen. Tilsvarende gælder, at hvis man ikke gider bekymre sig om fremtiden, så vil der heller ikke være noget at nyde godt af sidenhen - eller med andre ord, man høster som man sår.

Et eksempel på, hvornår man vil kunne støde på ordsproget, man høster som man sår, kunne være i forbindelse med pensionsopsparinger. Hvis man arbejder hårdt og sparer op til sin pension, så kan man nyde godt af opsparingen, den dag man går på pension. Hvis en person derimod ikke har gidet at spare op til sin pension men i stedet brugt alle sine penge til sjov og ballade, så er der ingen pensionsopsparing at få glæde af, når pensionsalderen kommer, og i sådan en situation kunne man godt forestille sig, at en bagklog pensionsrådgiver kunne finde på at sige, at man høster som man sår. Det skal dog retfærdigvis bemærkes, at det jo slet ikke er alle som har mulighed for at spare op til deres pension, så bare fordi man ikke har en pensionsopsparing, er det altså ikke nødvendigvis ens egen skyld, men det er en helt anden sag. Jeg ville bare illustrere, hvad der menes, når folk siger, at man høster som man sår, og derfor brugte jeg pensionsopsparing som eksempel.

1 kommentar: